De sixtijnse kapel

De Sixtijnse Kapel is één van de hoofdattracties van het Vaticaan. De kapel is natuurlijk vooral beroemd geworden vanwege de prachtige fresco’s van renaissancekunstenaars als Botticelli, Perugino Ghirlandaio én natuurlijk Michelangelo.Het doel van deze ruimte is echter het conclaaf, oftewel het overleg van de kardinalen van de Rooms-katholieke kerk wanneer ze een nieuwe paus moeten kiezen.

Foto: Archer10(Dennis)De Sixtijnse Kapel is te bezichtigen als een onderdeel van het Vaticaans museum. Het tussen 1508 en 1512 door Michelangelo beschilderde gewelf is adembenemend en telt meer dan 300 figuren. In het midden zie je het meest bekende stukje “De Schepping”, dat uitbeeld hoe God Adam het leven geeft. Jaren later werd door Michelangelo ook de muur achter het altaar beschilderd met “Het laatste oordeel”.

Ondanks dat het er waarschijnlijk erg druk zal zijn, zijn de schitterende kunstwerken het bezichtigen waard en geniet je er van een serene en vredige sfeer. De Sixtijnse Kapel wordt namelijk nog altijd als heilige plek beschouwd, je mag er daarom helaas geen foto’s maken of praten. Het dragen van gepaste kleding is tevens verplicht.

Je kunt het beste zo vroeg mogelijk gaan om de warmte en drukte te vermijden. Erg leuk is een guided of audio tour, want hierbij krijg je het bijzondere verhaal over hoe de fresco’s tot stand zijn gekomen te horen. Met een guided tour kun je ook via een speciale ingang naar binnen, zodat je de lange wachtrijen kunt omzeilen.

Tip; neem geen grote tassen mee, want deze zullen zowel bij aankomst als vertrek door een controle heen moeten. Hier zijn vaak erg lange wachtrijen voor. En mocht je snel last van je nek krijgen, kun je de schilderingen ook prima via een klein spiegeltje bekijken, handig dus om deze bij je te hebben!

Via de officiële site van het Vaticaan kun je kaartjes kopen voor het Vaticaans Museum inclusief de Sixtijnse Kapel.