Openbaar vervoer in Rome

Rome is natuurlijk een fantastische stad om veel te wandelen, maar soms zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden wel erg groot. Dan is het handig om voor sommige stukken gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Een uitkomst zijn de voordeelkaart en voordeelpas. Zo heb je de Biglietto Turistico, waar je drie dagen onbeperkt mee kunt reizen met tram, bus en metro. Je kunt dit kaartje voor €11,- kopen bij elke Tabacchi en kaartjesautomaat in de metrostations. Daarnaast biedt de Roma Pass ook veel voordeel. Voor €30 kun je ook drie dagen onbeperkt reizen, maar daarbovenop is de entree van twee bezienswaardigheden inbegrepen, zoals het Colosseum en diverse musea.

Metro
Rome heeft twee metrolijnen, A en B, welke handig zijn om te gebruiken als je naar bezienswaardigheden buiten de stad gaat. Een aantal stops, zoals Termini, Colosseum, Circo Massimo en Spagna zijn bijvoorbeeld erg handig. Metro’s rijden om de paar minuten af en aan, van 05.30 uur tot 23.30 uur. Echter, voor in het centrum is de metro een minder handig vervoersmiddel en kun je beter de bus of tram nemen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe lijn C, die naar verwachting in 2015 klaar zal zijn.

Bus
De bus is zeker in het centrum van Rome een erg efficiënt vervoersmiddel. Er zijn vele bushaltes door de hele stad en zeker bij de belangrijke bezienswaardigheden. Er zijn alleen wel zo’n 250 verschillende buslijnen, dus het is van belang dat je een goede kaart met buslijnen hebt. De bussen rijden dagelijks tussen 06.00 uur en 00.00 uur. Daarna rijden speciale nachtbussen. Deze rijden van 00.30 uur tot 05.30 uur en herken je aan de letter N voor het busnummer.

Handig om te weten: in de bus zelf kun je geen kaartje kopen. Enkel op het station of bij een kiosk of Tabacchi, en kost €1,-. De bussen in Rome kunnen wel erg vol zijn en zitplaatsen beperkt.

Erg leuk is ook de speciale toeristenbus, een open dubbeldekker, lijn 110. Deze vertrekt vanaf het station Termini en rijdt langs de grote bezienswaardigheden. Een kaartje kost zo’n €14,- voor de hele dag.

Tram
De tram is vooral handig als je de wijk Trastevere, net buiten het centrum van Rome wilt bezoeken. Tram 3 gaat over de Viale Trastevere door de stad langs het Colosseum en Circus Maximus. Tram 8 rijdt tussen de wijk Largo Argentina naar Trastevere en de gebieden in het westen van de stad.

Taxi
De tarieven voor een taxi liggen in Rome over het algemeen iets lager dan in Nederland. Het starttarief overdag is ongeveer €2,50 en zo’n €5,- in de avonduren. Vervolgens wordt er over het algemeen zo’n €0,80 per kilometer gerekend. Taxi’s zijn verplicht een overzicht van de (start) tarieven op te hangen in hun auto. Dus let hierop en dat de meter wordt aangezet. Officiële taxi’s herken je aan hun witte of gele kleur en de melding ‘servizio pubblico’ op het nummerbord. Betrouwbare taximaatschappijen zijn bijvoorbeeld; Cosmos, Samarcanda, La Capitale, Pronto Taxi, Tevere en Radio Taxi.