Het Colosseum

Wanneer je aan Rome denkt, beslaat het machtige, historische Colosseum al snel je zichtveld. Het is veruit het meest herkenbare monument van de stad en zelfs uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Het Colosseum werd al in 69-96 na Christus gebouwd en ondanks dat het inmiddels vervallen is tot ruïnes is het nog steeds een prachtig, indrukkwekkend bouwwerk met een enorme geschiedenis.

Het Colosseum is een amfitheater dat oorspronkelijk gebruikt werd voor spelen. De gruwelijke voorstellingen waarbij zowel mensen als dieren werden ingezet om tegen elkaar te strijden vormden vermaak voor de hele stad. Deze zogenaamde gladiatoren waren meestal slaven, krijgsgevangenen of veroordeelde criminelen.

Samen met het historische centrum van Rome, het Forum Romanum en de Palatijn, één van de zeven heuvels van Rome vormt het Colosseum de hoofdattractie van Rome. Deze mag je dan ook echt niet overslaan tijdens je bezoek. Een nadeel is dan wel dat er erg lange rijen zijn, dus zorg dat je vroeg (rond 09.00 uur) er bent. Maar wat veel mensen niet weten is dat je ook een kaartje kunt kopen bij de ingang van de Palatijn of van het Forum Romanum. Hier staan vaak minder wachtende mensen. Het is ook handig om zelf iets te eten en drinken mee te nemen, want er is weinig te koop en de paar aanwezige kraampjes zijn erg duur.

Het Colosseum is ook te bezoeken met de Roma Pass, zie onze tips!

Je kunt zelf een tour doen of met een gids. Wanneer je een gids neemt, regel deze dan binnen, want de gidsen buiten vragen er gegarandeerd een hogere prijs voor. Doe je de tour zelf dan is het leuk om bijvoorbeeld te beginnen boven op de heuvel in Parco di Colle Oppio waar je een fantastisch uitzicht over het Colosseum hebt. Vervolgens binnenin het Colosseum, waar je ook zeker de indrukwekkend ondergrondse ruimtes en de bovenste ring niet moet overslaan. Sluit de tour af met een wandeling door het schitterende oude centrum van Rome, Forum Romanum en de bekende heuvel de Palatijn.